Gönderen İl: Şanlıurfa
Uygulama Adı: Sıfır Atık, Sıfır Kayıp
Sağlık Tesisi Adı: Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Neden İhtiyaç Duyuldu:Sıfır Atık projesinde amaç; kaynakların israf edilmeden kullanılması ve böylece verimliliğin arttırılmasıdır. Sınırlı kaynaklara sahip olmamıza rağmen ihtiyaçlarımız çığ gibi büyüyor. Doğal kaynakların bu ihtiyaçları karşılaması da gittikçe zorlaşıyor. Bu nedenle doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasının önemi günden güne artıyor.İşte bu önemden yola çıkarak ‘’ Sıfır atık yönetimi’’ dünyada yaygınlaşmaya başladı.Gerek bireysel gerek kurumsal olarak sıfır atık yönetimi konusunda önemli yollar kat ediliyor.Bu yöntem israfın önüne geçmekle kalmıyor aynı zamanda çevresel tehlikelerin azalması konusunda da önemli rol oynuyor. İşte bu amaçlar için başlatılmış bir projedir.
Hangi Alanda Uygulandı (Polk, Servis, Acil, Ameliyathane, Lab, vb.,): Atık Depolama Alanında
Ne zaman Uygulandı/ Sürekli mi?: 2019 yılında / Sürdürülebilir
Kim tarafından uygulanabilir: Genel Hast., ADSM, Dal Hast. Entegre): Tüm sağlık tesislerinde uygulanabilir.
Ne İşe Yaradı (Tercihen ölçülebilir değerler konulması, uygulama öncesi ve sonrası karşılaştırmaların yer alması): Sıfır atık projesi kapsamında SBÜ Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2019 yılından günümüze kadar devam eden çevre dostu çalışmalarının sonucu olarak 10 ton plastik atık toplandı, 5 ton kağıt atık toplandı ve 100 kg atık pil doğaya geri kazanımı sağlanmıştır.
Uygulamada Karşılaşılan Problemler: Herhangi bir problemle karşılaşılmadı.
Uygulama Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler: Geri dönüşüm ile geleceğin sahibi çocuklarımıza doğal bir çevre bırakalım.
Hangi Tip Sağlık Tesislerinde Uygulanabilir/Uygulanamaz( Genel Hast., ADSM, Dal Hast. Entegre): Tüm sağlık tesislerinde uygulanabilir.