BOĞAZINA FISTIK KABUĞU KAÇAN ÇOCUK KURTARILDI

Şanlıurfa’da 11 aylık bebeğin boğazına kaçan fıstık kabuğu Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan ameliyatla başarılı bir şekilde çıkarıldı.

Fıstık yerken kabuğu nefes borusuna kaçan 11 aylık Muhammed Bulut isimli bebek Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil servisine getirildi. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından ameliyata alınan hasta, Çocuk Cerrahi Doktoru Opr.Dr. Mehmet Emin Balcıoğlu tarafından yapılan operasyon sonrası Bronkoskopi yöntemiyle sağlığına kavuştu.

Şanlıurfa merkeze bağlı Haliliye ilçesinde ikamet eden çocuğun Babası, "Oğlum kuruyemiş yerken aniden öksürük ve morarma başladı. Hemen Hastaneye getirdik. Yapılan tetkiklerinden sonra oğlumun nefes borusunda kabuk tespit edildi. Acilen bizi ameliyata alan doktorumuz başarılı bir ameliyatla çocuğumun boğazındaki kabuğu çıkardı. Doktorumuzdan Allah razı olsun, oğlumun hayatını kurtardı.” dedi.
               Ameliyatı gerçekleştiren Çocuk Cerrahi Klinik Doktorlarından Opr.Dr. Mehmet Emin Balcıoğlu, çocukların yemek yerken ya da oyun oynarken nefes borularına kaçan yiyecek ve cisimlerin parmakla çıkarılmaya çalışılmasının ölüme neden olabildiğini belirterek, şunları söyledi; “Aniden ortaya çıkan nefes kesilmesi, morarma, öksürük ve hırıltıyla kendini gösteren durumlarda, cismin tespit edilmeden parmakla müdahale edilmesi hava yolunun tıkanmasına sebebiyet vererek çocuğun yaşamını yitirmesine neden olabiliyor. Nitekim geçtiğimiz ay içerisinde buna benzer 2 vaka hastaneye yetiştirilmeden ölümle sonuçlandı. Çocuklarda kuru yemişten, küçük parçalı oyuncaklara, yemekteki kemik parçasından şekere kadar küçük cisimlerden birinin nefes borusu ya da akciğere kaçması, ölümle ya da tedavide gecikmeye bağlı olarak kronik akciğer sorunlarıyla sonuçlanabiliyor.” dedi.

Yabancı cisim sıklıkla ameliyat gerektirmeden ’Bronkoskopi’ diye isimlendirilen ışıklı kamera sistemiyle hava yolundan çıkartılabildiğini belirten Hastane Başhekim Yrd. Uzm.Dr. Gülben Saraçoğlu Hastanemizde bu operasyonu gerçekleştirebilecek tecrübe ve donanıma sahip doktorlarımız mevcuttur. 3 Yaşından küçük çocuklara sahip anne ve babalar yabancı cisim konusunda dikkatli olmalıdır. Yabancı cisim yutan çocuğun derhal hastaneye götürülmesi gerekir. ’’ dedi.

• cocuk_hasta-manset.jpeg